Barwny korowód, okazałe wieńce czy pachnący chleb dożynkowy – wielkimi krokami zbliża się tradycyjne święto plonów „Dożynki Województwa Mazowieckiego”. Na błoniach zamku w Ciechanowie będzie można nie tylko skosztować tradycyjnej kuchni mazowieckiej, ale także posłuchać muzyki. Na scenie wystąpią zespoły ludowe, a wieczorem – Varius Manx i Ania Dąbrowska. Zapraszamy 8 września do Ciechanowa.
– Dożynki to najważniejsze święto na mazowieckiej wsi. Kończy się bowiem czas ciężkiej pracy na roli – mówi marszałek Adam Struzik. – Ten rok podobnie jak poprzedni nie był łatwy dla mazowieckich rolników. Ulewne deszcze, a po nich fala upałów i susza spowodowały, że zbiory nie do końca były takie, jak zaplanowano. Dlatego 8 września spotkajmy się w Ciechanowie i wspólnie podziękujmy rolnikom za ich wytrwałość i ciężką pracę, których efekty codziennie widzimy na naszych stołach – dodaje marszałek.
Dożynki wojewódzkie to znakomita okazja do obejrzenia przepięknych, ręcznie plecionych, wieńców, wzięcia udziału w barwnym korowodzie, posłuchania ludowej muzyki czy spróbowania przysmaków regionalnej kuchni mazowieckiej. Barwny korowód z wieńcami poprowadzą Miejska Orkiestra Dęta OSP Ciechanów i OSP Sochocin wraz z Ludowym Zespołem Artystycznym „Ciechanów”. Po uroczystej mszy świętej tradycyjnie nastąpi ceremoniał dzielenia się dożynkowym chlebem. Ceremonię rozpoczną tegoroczni starostowie dożynkowi – Teresa Kosobudzka z Wiksina (gm. Grudusk) i Janusz Lazarski z Rydzewa (gm. Ciechanów). Będzie również można zobaczyć, skosztować, a także zakupić wyroby specjalnie na tę okazję przygotowane m.in. przez koła gospodyń wiejskich i lokalne grupy działania. W sumie na dożynkach w Ciechanowie zaprezentują się aż 22 koła gospodyń wiejskich z powiatu ciechanowskiego.
– Rolnictwo od wieków wpisane jest w dzieje powiatu ciechanowskiego. Uroczystość tej rangi w naszym powiecie to ogromne wyróżnienie, ale przede wszystkim okazja do złożenia podziękowań rolnikom za ich ciężką pracę. To także okazja do przypomnienia, że rolnictwo to podstawowa dziedzina gospodarki powiatu ciechanowskiego. Święto Plonów to kultura i bogata tradycja, głęboko zakorzeniona w świadomości mieszkańców wsi i miast. Zaprezentujemy to, co najlepsze i wyróżniające nasz powiat. Święto dla uczestników będzie też okazją do spróbowania lokalnej tradycyjnej kuchni, a dzielenie się chlebem ze zbóż zebranych z pól powiatu ciechanowskiego dopełni całości – podkreśla starosta Joanna Potocka-Rak
Na najmłodszych uczestników dożynek czekać będą dmuchańce, słodkie smakołyki, a także przygotowane przez Mazowiecką Jednostkę Wdrażania Programów Unijnych w Warszawie gry plenerowe – „Mazopolis”, „Pociąg do Europy”, bańki mydlane, puzzle oraz gra przypominająca formułą 1 z 10 – „Z Mazowsza do Europy”. Gry i zabawy przygotował także Urząd Statystyczny w Warszawie. Każdy z uczestników będzie mógł wykonać pamiątkowe zdjęcie w fotobudce.
W namiotach samorządu województwa mazowieckiego będzie można znaleźć niespodzianki i konkursy pod hasłem „PRO(W)ste historie – 15 lat województwa mazowieckiego w Unii Europejskiej”. Będzie także miejsce do degustacji produktów oraz potraw regionalnych przygotowanych przez kurpiowski zespół ludowy „Pod Borem” z Zawad (gm. Baranowo).
– Tegoroczne Dożynki Województwa Mazowieckiego, które odbędą się w Ciechanowie, będą niezwykłym wydarzeniem dla naszego miasta. Wydarzeniem bogatym w zwyczaje, tradycje, obrzędy oraz integrującym mieszkańców i przyjezdnych. Ponadto czekają nas koncerty świetnych artystów, gwiazd muzyki pop – Varius Manx i Kasi Stankiewicz oraz Ani Dąbrowskiej. Od południa do późnego wieczora będzie bardzo dużo się działo. Mamy nadzieję, że licznie odwiedzą nas delegacje z mazowieckich gmin i powiatów. Dokładamy wszelkich starań, by Dożynki Województwa Mazowieckiego były solidnie przygotowane zarówno w kwestiach logistycznych jak i programowych. Zadbamy o odpowiedni klimat wydarzenia i muzyczne wrażenia. Połączymy wiele rozmaitych akcentów i motywów – powiedział prezydent Ciechanowa Krzysztof Kosiński.
Pobyt na błoniach zamku w Ciechanowie umilą występy zespołów folklorystycznych – m.in. Zespołu Ludowego „Jabłoniacy” z Jabłonny Lackiej. Gwiazdami wieczoru będą zespół Varius Manx i Ania Dąbrowska.
Atrakcje i smakołyki będą także czekać na stoiskach regionalnych producentów, w tym laureatów wojewódzkich konkursów i członków Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Wśród nich wystawcy z mazowieckiego oddziału Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, którzy przygotują stoiska pełne mazowieckich wyrobów, takich jak miody, pieczywo czy oleje. Nie zabraknie także produktów ekologicznych i tradycyjnych, m.in. latowickiego czosnku, pełnego owoców stoiska z animacjami dla dzieci przygotowanego przez stowarzyszenie Made In Bończa czy produktów firmy Eterno s.c., która oprócz tradycyjnych konfitur i syropów, zaprezentuje naturalne warzywne salsy i ketchupy.
Na dożynkach będzie można również podziwiać lokalne rękodzieło, w tym m.in. wyroby tkackie, haftowane czy gliniane członków LGD „Bądźmy Razem” z powiatu węgrowskiego.