Kontrole potwierdzają stosowanie się do antyepidemicznych obostrzeń.

Od kilkunastu dni poziom zachorowań w Polsce stopniowo obniża się. Ministerstwo Zdrowia podczas czwartkowej konferencji prasowej oceniło ten stan jako wynik dyscypliny społecznej, której poddali się Polacy w okresie feryjnym. Mimo trudności większość społeczeństwa zachowywała się odpowiedzialnie i to przyczyniło się do stabilizacji i pewnego wyhamowania liczby nowych zakażeń. W całym kraju odnotowano blisko 10 tys. mniej hospitalizacji z powodu COVID19 niż w miesiącach jesiennych poprzedniego roku. Sytuacja pozwala rozważać stopniowe i delikatne luzowanie obowiązujących obecnie obostrzeń. Nie czekając na decyzje w tej sprawie, w wielu miejscach Polski zdeterminowani przedsiębiorcy ponownie otwierają swoje biznesy, łamiąc antyepidemiczne zakazy.

Eksperci apelują, by działalności jeszcze nie wznawiać. Wdrożone działania przeciwepidemiczne uwzględniają analizę sytuacji nie tylko w kraju, ale i w wielu krajach europejskich. Zdecydowane stanowisko w sprawie prezentują służby państwowe. Osoby, które łamią przepisy, muszą być przygotowane na konsekwencje. Kontrole pracowników Państwowej Inspekcji Sanitarnej przy współudziale funkcjonariuszy policji mogą skończyć się nie tylko pouczeniem i przestrogą, ale także karą w wysokości nawet 30 tys. zł.
Wyniki kontroli przeprowadzonych przez powiatowe stacje sanitarno-epidemiologiczne województwa mazowieckiego od początku tego roku (po wprowadzeniu już dodatkowych obostrzeń) wskazują jednak na przestrzeganie obostrzeń przez mazowieckich przedsiębiorców.
W okresie od 01-24.01.2021 r.  w samej branży gastronomicznej przeprowadzono łącznie 602 kontrole mające na celu weryfikację przestrzegania określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z Covid-19. Kontrole zostały przeprowadzone samodzielnie przez przedstawicieli Państwowej Inspekcji Sanitarnej bądź z udziałem funkcjonariuszy Policji. Jedynie w przypadku 7 przedsiębiorców zaobserwowano łamanie obostrzeń i wszczęto postępowania administracyjne w przedmiocie nałożenia kary pieniężnej. Niezależnie od tego w 6 obiektach nałożono 7 grzywien w drodze mandatów karnych za uchybienia sanitarno-higieniczne.

W powiecie nowodworskim w okresie od 01-24.01.2021 r przeprowadzono 96 kontroli. Kontrole dotyczyły branży gastronomicznej, zakładów usługowych, obiektów użyteczności publicznej. W ich wyniku nie odnotowano łamania obostrzeń w zakresie profilaktyki COVID-19. Niezależnie od rezultatów kontroli, przedstawiciele Państwowej Inspekcji Sanitarnej i Policji przypominali o konieczności dalszego przestrzegania dyscypliny reżimu sanitarnego poprzez pouczenia. Nie wystawiono mandatów karnych. Przedsiębiorcy i pracownicy kontrolowanych obiektów ze zrozumieniem odnosili się do kontrolujących służb.